Recruiter

Als recruiter ben je expert op het gebied van werving en selectie. Dit betekent dat jij ervoor zorgt dat een openstaande functie bij een bedrijf snel en goed wordt ingevuld. Je gaat op basis van de vacature op zoek naar de geschikte kandidaat. Met behulp van het netwerk dat je in de loop der jaren hebt opgebouwd, in combinatie met gedegen kennis van de arbeidsmarkt, kan je snel potentiële kandidaten benaderen en enthousiasmeren. De kerntaak van een recruiter is in essentie het samenbrengen van werkgever en werknemer op een manier die voordelig is voor beide partijen. Sales vacatures
Good Company - Recruitment bureau Amsterdam& Werving en selectie bureau Amsterdam

Wat is een Recruiter?

Als we het hebben over een recruiter spreken we over het algemeen over vier soorten recruiters, waarbij in de praktijk regelmatig overlap plaatsvindt. De rol van een recruitment consultant en die van een intercedent tonen bijvoorbeeld veel overeenkomsten waardoor deze ook vaak als één en dezelfde functie worden gezien. De vier soorten zijn:

  • Corporate recruiters 

Een corporate recruiter werkt bij een organisatie en werft uitsluitend voor dit bedrijf. Vaak valt hij of zij onder de HR-afdeling. Corporate recruiters hebben een brede kennis; omdat zij werven in diverse markten en sectoren is enige kennis van de uiteenlopende vakgebieden vereist. 

  • Recruitment Consultants

Je vindt een recruitment consultant bij de traditionele recruitmentbureaus, soms ook ‘werving- en selectiebureau’ genoemd. Recruitment consultants zijn dus niet verbonden aan een bedrijf waar zij uitsluitend voor werven, ze werven in opdracht van diverse opdrachtgevers. In overleg met deze opdrachtgever gaan ze op zoek naar de beste kandidaat voor de functie en dragen deze aan, waarna soms als bemiddelaar wordt opgetreden in het vervolgproces.

  • Intercedenten 

Een intercedent werkt voor een uitzendbureau. Het grote verschil tussen een uitzendbureau en een recruitmentbureau is het afrondende proces. Een recruitmentbureau draagt een sollicitant over aan het bedrijf, waarna deze in dienst treedt bij het bedrijf in kwestie. Een uitzendbureau daarentegen heeft werknemers in dienst of zoekt geschikte kandidaten die vervolgens in dienst treden bij het uitzendbureau maar werkzaam zijn bij het bedrijf waar de sollicitant voor gezocht is. Over het algemeen richten recruitmentbureaus zich op hoger opgeleid personeel (hbo of hoger) en focussen uitzendbureaus, en dus intercedenten, zich voornamelijk op personeel op operationeel of startniveau.

  • Headhunters 

Een headhunter is een gespecialiseerde recruiter die voornamelijk werft voor hogere functies met een ruim jaarsalaris. Deze tak van recruitment, ook bekend als ‘executive search’, is toegespitst op kandidaten van het hoogste niveau. Vaak hebben deze kandidaten een hoge functie binnen een multinational of grote instantie, en is het aan de headhunter om ze te overtuigen van een nieuwe functie. Zeer specialistische kennis is dan ook vereist als headhunter en een groot netwerk is essentieel.

Wat is de betekenis van Recruiter?

De betekenis van een recruiter is ‘een specialist die alles omtrent recruitment uitvoert binnen een bedrijf of vanuit een bureau’. Een recruiter is dus verantwoordelijk voor het werven en selecteren van nieuw personeel. Hierbij moet hij of zij rekening houden met de functie-eisen zodat de juiste persoon een openstaande positie in kan vullen. 

De term ‘recruiter’ stamt uit het Engels. Ondertussen wordt de term zo vaak gebruikt in het Nederlands dat deze als ‘ingeburgerd’ kan worden beschouwd. ‘Recruiter’ wordt tegenwoordig vaker gebruikt dan de Nederlandse vertaling ‘rekruteerder’.    

Wat doe ik als Recruiter?

Het takenpakket van een recruiter is doorgaans breed. Je precieze werkzaamheden hangen vaak af van waar je werkt. Een corporate recruiter (binnen een bedrijf) hebben bijvoorbeeld een andere focus dan intercedenten (werkzaam bij uitzendbureaus). Sales Recruitment consultants hebben weer een andere focus, evenals headhunters. Dit zorgt ervoor dat iedere tak van recruitment zijn eigen werkzaamheden kent. 

Als recruiter heb je te maken met verschillende collega’s en functies. Als corporate recruiter werk je bijvoorbeeld veel samen met de HR-manager(s) of -adviseurs van het bedrijf. Daarnaast kom je in contact met managers en projectleiders van andere afdelingen. In overleg met deze functies ga je op zoek naar de beste invulling voor een team. 

Mijn taken als Recruiter?

Als recruiter is het jouw taak om de beste match te vinden tussen werkgever en werknemer: tussen de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt. Enerzijds heb je de opdracht om openstaande vacatures zo goed en zo snel mogelijk in te vullen, en anderzijds probeer je de beste plek voor een kandidaat te vinden. Een plek die perfect aansluit op zijn of haar kwaliteiten. 

Over het algemeen zijn de volgende taken onderdeel van het werk van een recruiter: 

  • Het overleggen met managers/projectleiders over de in te vullen functie
  • Het opstellen van een functieprofiel en vacature 
  • Het benaderen van potentiële kandidaten  
  • Het verzamelen en screenen van kandidaten die gesolliciteerd hebben 
  • Het onderhouden en uitbreiden van je netwerk
  • Administratieve taken m.b.t. contactmomenten, sollicitaties, etc.
  • Het voeren van telefoongesprekken 
  • Het begeleiden van kandidaten tijdens het sollicitatieproces
  • Een adviserende rol aannemen voor zowel klant als opdrachtgever

Specifieke taken van een intercedent:

  • Het aantrekken en benaderen van nieuwe klanten 
  • Het sluiten van arbeidsovereenkomsten met klant en kandidaat
  • Administratieve werkzaamheden rondom de arbeidsovereenkomst 

Specifieke taken van recruitment consultants en headhunters: 

  • Het aantrekken en benaderen van nieuwe klanten
  • Onderhandelen over de zakelijke samenwerking 
  • Het sluiten van overeenkomsten
  • Het aandragen van geschikte kandidaten 
  • Bijkomende administratieve en juridische werkzaamheden zoals facturatie, urenregistratie, etc.
  • Contact onderhouden met contactpersonen bij opdrachtgevers 

Specifieke taken voor corporate recruiters:

  • Overleggen met interne betrokkenen 
  • Employer branding 
  • Het wervingsproces van het bedrijf optimaliseren 
  • Eventueel samenwerkingen aangaan met externe uitzend- of recruitmentbureaus
  • Onderhouden van contact met diverse betrokkenen 

Wat is het verschil tussen een Recruiter en een Headhunter?

Een recruiter is op zoek naar de geschikte invullingen voor algemene functies. Onder ‘algemene functies’ worden vaak functies verstaan die ingevuld kunnen worden door mensen met een gelijksoortig profiel en waar over het algemeen veel aanbod van is op de arbeidsmarkt. Headhunters daarentegen doen aan ‘cherry picking’, wat inhoudt dat ze op zoek zijn naar unieke profielen. Headhunters zoeken naar kandidaten die over schaarse kwaliteiten beschikken of een specifieke positie zouden kunnen vervullen. 

Recruiter worden zonder ervaring?

Zie je een baan als recruiter wel zitten maar heb je nog geen ervaring opgedaan binnen deze tak van sport? Het kan nooit kwaad om een oriënterend gesprek te voeren met een bedrijf of bureau. Op die manier kun je informatie vergaren die je middels enkel een sollicitatie niet krijgt. Het bedrijf kan jou vertellen wat je moet doen om recruiter te worden binnen hun organisatie. Welke opleiding je moet volgen of welke skills je moet hebben. Het kan ook zijn dat ze wat in je zien en je een interne training aanbieden: een recruiter traineeship. 

Wat voor competenties moet ik hebben als Recruiter?

Als recruiter is het belangrijk dat je ten minste over een aantal eigenschappen beschikt die het werk makkelijker maken. Goede communicatieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor een succesvolle recruiter. Je hebt namelijk vaak contact met opdrachtgevers en kandidaten. Enige overtuigingskracht kan ook geen kwaad. Daarnaast is het handig als je beschikt over de volgende competenties als recruiter:

  • stressbestendigheid 
  • vermogen om te luisteren 
  • kennis van de (arbeids)markt
  • vriendelijke en proactieve houding 
  • commerciële instelling 
  • initiatiefrijk

Waar kan ik werken als Recruiter?

Waar jij aan de slag gaat als recruiter hangt volledig af van het type recruiter dat je bent. Als corporate recruiter werk je vanuit een bedrijf. Dit kan een kleine organisatie zijn of bijvoorbeeld een multinational. Waar je ook aan de slag gaat als corporate recruiter, je werft in opdracht van je bedrijf voor verschillende functies. Jij bent dus onderdeel van het bedrijf en zorgt voor goed personeel. 

Als intercedent ben je zeer waarschijnlijk werkzaam bij een uitzendbureau. Dit betekent dat je actief werft voor diverse opdrachtgevers. Je zoekt flexwerkers die een tijdelijke aanvulling zouden kunnen zijn op de teams van je opdrachtgevers. 

Als recruitment consultant werk je bij een werving- en selectiebureau, ook wel recruitmentbureau genoemd. Ook hier werk je met verschillende opdrachtgevers en ben je veelal bezig met netwerken. Je gaat op zoek naar de juiste invulling voor de functies die bedrijven bij jou uitzetten en fungeert als schakel tussen kandidaat en werkgever. 

Als headhunter werk je bij een zogeheten ‘executive search bureau’. Deze bureaus zijn vaak gespecialiseerd in specifieke functies. Het salaris van een headhunter ligt doorgaans hoger dan de bovengenoemde functies.

Waar kan ik een opleiding volgen tot Recruiter?

Je kunt recruiter worden door een hbo- of wo-opleiding te volgen in een commerciële richting. Denk hierbij aan:

  • Marketing & Sales 
  • Commerciële economie of Marketing Management 
  • Human Resource Management 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een cursus, training of aanvullende opleiding te volgen. Denk hierbij aan: 

  • Cursus Recruitment
  • LinkedIn Recruitment

Wat voor salaris kan ik krijgen als Recruiter?

De salarisindicatie van een Recruiter ligt tussen de € 2500 tot € 4500, afhankelijk van je ervaringsniveau. Bovenop deze indicatie komen vaak bonussen die afhankelijk zijn van prestatie. Tussen de verschillende soorten recruiters zit ook verschil in salaris. Zo ontvangt een headhunter vaak een hoger salaris omdat deze opereert in een moeilijke markt waar de salarissen van de kandidaten die zij plaatsen hoger liggen.  

De secundaire arbeidsvoorwaarden als Recruiter?

Als recruiter ontvang je doorgaans prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Naast een goed salaris en een bonusregeling kun je vaak ook rekenen op ‘incentives’. Dit zijn targetgebonden beloningen in de vorm van reizen, lunches, cadeaus, etc.

Wil je als als recruiter aan de slag of heb je al enkele jaren ervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan als recruiter op één van onze recruiter vacatures.

Sales vacatures