Front-end Developer

Als Front-end Developer heb je het goed bekeken in dit digitale tijdperk. Veel bedrijven zijn op zoek naar talent dat zowel creatief als technisch een goede aanwinst is voor het team en mee kan denken over de ‘voorkant’ van de website. Dat een website naar behoren functioneert en visueel aantrekkelijk is, is voor jou vanzelfsprekend. Hoe je dit doet, waarom je dit doet en wat je ermee bereikt, lees je hier.Front-end Developer Vacatures

Wat is een Front-end Developer?

Een Front-end Developer is verantwoordelijk voor de voorkant, front-end, van een applicatie, website of programma. Het zichtbare deel voor de bezoeker. Het voornaamste doel van het werk in deze functie is dat de front-end er piekfijn uitziet en werkt op zoveel mogelijk resoluties, browsers, besturingssystemen en apparaten.  

Wat is de betekenis van een Front-end Developer?

Een Front-end Developer vertaalt een webdesign naar een werkend geheel in de browser. Voor het programmeren van de front-end wordt gebruik gemaakt van HTML, CSS en Javascript. Hij/zij werkt hiermee alle unieke weergaven waaruit de website bestaat uit. Om vervolgens de code over te dragen aan de Back-end Developer, die zorgt voor de juiste programmering.  

Wat doe ik als Front-end Developer?

Een Front-end Developer ontwerpt, programmeert, test en implementeert het front-end gedeelte van een toepassing. Ze houden zich bezig met de technische aspecten, maar ook met vraagstukken op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van de verschillende programmeertalen. Veel Front-end Developers hebben zich gespecialiseerd in een bepaald framework of een specifieke programmeertaal. Zo zijn .NET-developers, PHP-developers, Java-developers en C++ developers ontstaan. 

In deze functie kan je met veel verschillende mensen te maken krijgen, dit is afhankelijk van de wijze waarop hij/zij zijn beroep uitvoert. 

Mijn taken als Front-end Developer?

Hoewel het per Front-end Developer zal verschillen wat de exacte taken zijn, behoren de volgende werkzaamheden vaak tot het takenpakket:

 • Jij houdt je bezig met het optimaliseren van de website voor desktop, mobiel en tablet
 • Jij houdt je bezig met de performance en houdt daarbij rekening met de gevolgen voor de laadtijden 
 • Jij gaat na wat de beste manier is om CMS-templates op te bouwen
 • Jij houdt je bezig met de browser compatibiliteit
 • Jij zorgt voor een optimale vindbaarheid (SEO)

Wat voor competenties moet ik hebben als Front-end Developer?

In deze functie weet je vragen om te zetten naar oplossingen, ben je creatief en analytisch sterk. Om het werk goed te kunnen uitvoeren moet je ook een echte perfectionist zijn, iemand die zeer nauwkeurig werkt en zeer gedisciplineerd is. 

Verder moet je in deze functie de volgende competenties bezitten:

 • Je bent resultaatgericht
 • Je bent initiatiefrijk
 • Je bent accuraat
 • Je bent leergierig
 • Je bent een teamplayer, maar kunt ook goed zelfstandig aan de slag
 • Je hebt doorzettingsvermogen
 • Je kunt omgaan met details

Wat is het verschil tussen een Front-end Developer en een Back-end Developer?

Het beroep van Front-end Developer hangt nauw samen met het beroep van Back-end Developer, maar kent een groot verschil. Een Front-end Developer  houdt zich namelijk bezig met het zichtbare gedeelte voor de gebruiker. Een Back-end Developer daarentegen richt zich op het gedeelte dat niet zichtbaar is. Vaak in de vorm van een dashboard. Hierin kunnen beheerders bijvoorbeeld wijzigingen doorvoeren en nieuwe data toevoegen. Het back-end gedeelte van een toepassing ondersteunt de front-end en zorgt ervoor dat de front-end kan communiceren met andere programma’s en applicaties. 

Waar werken Front-end Developers?

Front-end Developers zijn intern werkzaam bij grote organisaties of bij ICT-bedrijven, zowel in het bedrijfsleven als daarbuiten. In deze functie kun je ook in zelfstandige vorm aan de slag. 

Collega’s waarmee je in deze functie te maken hebt, zijn onder meer: back-end developers, testers, product owners, scrum masters, grafisch ontwerpers, interaction designers, usability experts, functioneel ontwerpers, applicatiebeheerders, SEO-specialisten en content managers.

Waar kan ik een opleiding volgen tot Front-end Developer?

Om dit te worden, kun je bijvoorbeeld één van de volgende hbo- of wo-opleidingen volgen:

 • Informatica (hbo, wo)
 • Computer Science (wo)
 • Technische Informatica (hbo, wo)
 • Front-end Developer (hbo verkort)

Aanvullende vereisten zijn vaak:

 • Aantoonbare, professionele ervaring (aan de hand van een portfolio)
 • Specifieke kennis van programmeertalen

Wat voor salaris kan ik krijgen als Front-end developer?

Door de digitalisering van de maatschappij is de vraag naar Front-end Developers groot.  Door deze schaarste kan je in deze functie goed verdienen. In deze functie in loondienst kun je rekenen op een salaris dat gemiddeld tussen de €2500 en €4500 per maand ligt. 

Wat je exact verdient, is naast het aantal jaren ervaring ook afhankelijk van het type bedrijf waar je werkt. 

De secundaire arbeidsvoorwaarden als Front-end developer?

In deze functie kun je doorgaans rekenen op uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals: voldoende groei- en ontwikkelmogelijkheden, reiskostenvergoeding, een goede pensioenregeling, een laptop en vakantietoeslag. Afhankelijk van waar je aan de slag gaat. 

Denk je dat je als front end developer aan de slag kan of heb je al enkele jaren ervaring en ben je zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan op één van onze front end developer vacatures.

Front-end Developer Vacatures