SEO Specialist

Een SEO Specialist zorgt ervoor dat webpagina’s relevante bezoekers krijgen door middel van organische zoekresultaten. Hierbij is het de bedoeling dat een webpagina zo hoog mogelijk verschijnt in de resultaten van een zoekmachine na het uitvoeren van een zoekopdracht. ‘SEO’ staat daarom ook voor ‘Search Engine Optimization’, wat vertaalt naar ‘zoekmachineoptimalisatie’.     SEO Specialist vacatures

SEO specialist en zoekmachines als Google

Als SEO Specialist is het dus belangrijk dat je verstand hebt van zoekmachines. Zoekmachines maken gebruik van algoritmes die bepalen welke resultaten op welke positie verschijnen bij een specifieke zoekopdracht. De zogenoemde ‘organische zoekresultaten’ worden door een zoekmachine op basis van relevantie gerankt. Ieder bedrijf wil natuurlijk dat hun pagina als eerste wordt weergegeven in de lijst met zoekresultaten. Een hoge positie betekent namelijk meer ‘kliks’ (mensen die daadwerkelijk de pagina van het bedrijf bezoeken). Organisch in deze context betekent dat er niet betaald is voor een hoge positie in de zoekresultaten. 

Google is natuurlijk de meest bekende en vaakst gebruikte online zoekmachine, wat betekent dat SEO Specialisten zich voornamelijk richten op dit platform. Zij zorgen ervoor dat webpagina’s zo optimaal mogelijk zijn ingericht waardoor deze pagina’s door de zoekmachine goed gevonden kunnen worden en op die manier hoger komen in de resultaten.  

SEO = zoekmachineoptimalisatie 

Om een webpagina te kunnen optimaliseren waardoor deze hoog in de resultaten verschijnt moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Het algoritme van Google maakt namelijk ook gebruik van verschillende factoren, die ieder een bepaalde waarde dragen. Hiermee wordt bepaald welke factoren zwaarder wegen dan andere. Een SEO Specialist probeert inzichtelijk te krijgen op welke manieren een webpagina beter kan voldoen aan de eisen die Google stelt aan kwalitatieve pagina’s.

Wat doet een SEO Specialist?

Een SEO Specialist probeert er op verschillende manieren voor te zorgen dat een webpagina zo hoog mogelijk wordt weergegeven in de resultaten bij een specifieke zoekopdracht. De manieren waarop een SEO Specialist een hoge positie kan bewerkstelligen is door de techniek achter de webpagina te optimaliseren, de content op de pagina te verfijnen en de autoriteit van de pagina een boost te geven. Een SEO specialist worden ook wel SEO expert genoemd.

Techniek

De technische kant van SEO houdt in dat o.a. de laadsnelheid van de website zo kort mogelijk is, dat het gebruik van html en css geen fouten bevat, dat de hosting van de website goed is en dat de pagina’s van de website responsive zijn (zich aanpassen aan het schermformaat van de gebruiker). 

Content

Op contentgebied werkt een SEO Specialist nauw samen met copywriters of content experts. Om hoog in de organische zoekresultaten te komen is het namelijk noodzakelijk dat alle tekst op de website of -pagina kwalitatief en relevant is. Er moeten goede page titles en -descriptions gebruikt worden, de interne linkstructuur moet op orde zijn, de daadwerkelijke tekst moet goed geschreven en relevant zijn, de url-, navigatie- en sitestructuur moeten kloppen en de afbeeldingen op de pagina moeten geoptimaliseerd zijn. Relevantie van de content wordt onder andere bepaald door de keywords (zoekwoorden) die te vinden zijn in de tekst, titles en descriptions. Als deze te maken hebben met het onderwerp is de kans groter dat het algoritme van Google de pagina classificeert als relevant. Het algoritme verandert echter wel regelmatig waardoor succes nooit gegarandeerd is.    

Autoriteit

Als het gaat om de autoriteit van een website of -pagina kan een SEO Specialist bijdragen door middel van het verkrijgen van externe links naar de website. Als een autoritaire pagina linkt aan jouw website, krijgt je pagina een boost. De kwaliteit van deze externe links is dus belangrijker dan het aantal.

Het verschil tussen SEO en SEA 

Een SEO Specialist houdt zich bezig met organisch verkeer, wat betekent dat bezoekers die de website vinden hier zijn gekomen via de organische zoekresultaten in een zoekmachine. Er is dus niet voor betaald. Zodra er betaald wordt voor een hoge positie praten we over SEA, wat staat voor ‘Search Engine Advertising’.  

Search Engine Optimization 

SEO, of Search Engine Optimization, is het optimaliseren van een website om deze zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te krijgen zonder hiervoor te betalen. Dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden, waarbij diverse factoren inspelen op de classificatie. 

Search Engine Advertising

Met SEA, of Search Engine Optimization, wordt het adverteren in zoekmachines bedoeld. De betaalde zoekresultaten die verschijnen bij een zoekopdracht zijn het resultaat van het werk van een SEA Specialist. Met behulp van bijvoorbeeld Google Adds wordt geadverteerd met websites of -pagina’s waar meer verkeer gewenst is. 

Waar werkt een SEO Specialist?

Een SEO Specialist kan werkzaam zijn bij iedere organisatie die online actief is. Alle bedrijven met een online aanwezigheid hebben er baat bij dat hun website goed gevonden wordt wanneer er gezocht wordt naar hun producten of diensten. Hoe hoger je verschijnt in de zoekresultaten, hoe meer bezoekers je kunt verwachten op je website. Daarom kan een SEO Specialist een goede aanvulling zijn op bijvoorbeeld een intern online-marketingteam.

Daarnaast kun je als SEO Specialist ook als zzp’er aan de slag gaan of je aansluiten bij een bureau dat zich uitsluitend richt op zoekmachineoptimalisatie bij uiteenlopende opdrachtgevers. Op die manier vind je afwisseling in je baan en krijg je te maken met verschillende SEO-technische uitdagingen.  

Hoe word ik SEO Specialist?

SEO Specialisten worden steeds belangrijker voor bedrijven die top-of-mind willen worden én blijven bij hun klanten. Met behulp van hun kennis kunnen de specialisten er namelijk voor zorgen dat een bedrijf hoog in de zoekresultaten verschijnt wanneer er gezocht wordt op een specifieke term. Een speciale SEO-opleiding is er echter niet.     

Opleiding SEO Specialist 

Veel SEO Specialisten hebben een opleiding gevolgd in de richting van (online) marketing en/of communicatie. Hierbinnen word je niet specifiek opgeleid tot SEO Specialist maar maak je wel kennis met de basisprincipes. Maar ook een IT-georiënteerde opleiding is zeer geschikt als startpunt voor een carrière in SEO, zeker als je je meer op de technische kant wil gaan richten. 

Cursus SEO Specialist 

De echte specialisatie kun je bereiken door cursussen en trainingen te volgen die je alle fijne kneepjes van het vak leren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je goed weet hoe je Google Analytics en Google Search Console kunt gebruiken om je website te optimaliseren. Waar zie je kansen en hoe zet je ze om in resultaat? Daarnaast zijn er online een hoop kwalitatief goede opleidingen te vinden die je vanuit huis kunt volgen. 

Wat verdient een SEO Specialist? 

Het salaris van een startende SEO Specialist ligt doorgaans tussen de 2.300,- en de 3.000,- per maand, op basis van een volle werkweek. Uiteraard kan het salaris afwijken per regio. Naarmate je je kennis ontwikkelt en ervaring opdoet in het werkveld stijgt je salaris. Zo kan een senior SEO Specialist al gauw een salaris ontvangen tussen de 3.200,- en de 4.500,-  per maand. 

Als zzp’er kun je uiteraard meer verdienen voor de klussen die je uitvoert, maar hiertegenover staat dat je niet de zekerheid en bijkomende arbeidsvoorwaarden ontvangt die je als werknemer wel krijgt. 

Competenties van een SEO Specialist 

Als SEO Specialist is het belangrijk dat je analytisch kunt denken, goede kennis hebt van het internet en snapt hoe websites in elkaar zitten. Daarnaast is het handig als je de volgende eigenschappen en skills bezit:

  • Commercieel inzicht
  • Goede schriftelijke vaardigheden 
  • Teamspeler
  • Flexibiliteit
  • Nieuwsgierig 
  • Creativiteit 

Kijkend naar het arbeidsmarktperspectief van een SEO Specialist loont het de moeite om je te specialiseren in dit vakgebied. De vraag naar deze specialisten ligt namelijk erg hoog. Ben je geïnteresseerd na het lezen van deze tekst naar een functie als SEO expert? Neem dan een kijkje bij onze SEO specialist vacatures.

SEO Specialist vacatures