Trader

Een trader is iemand die handelt. Dat kan feitelijk in van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, valutaparen, grondstoffen of kant-en-klare producten. Een trader kan voor zichzelf werken maar ook voor bedrijven. In het laatste geval ben je verantwoordelijk voor de in- en verkoop van middelen waar het desbetreffende bedrijf in gespecialiseerd is.Trader vacatures

Wat is traden en wat is een trader?

Letterlijk vertaald is traden gewoon handelen. Als trader ben je dus een handelaar, simpeler kan je het niet krijgen. Er bestaan meerdere soorten traders maar hun doel is altijd gelijk: winst maken door het handelen in bepaalde producten, financiële instrumenten etc.

Wat doet een trader?

De taken van een trader zijn best verantwoordelijk. Als grondstoffen namelijk – tegen verwachting in – niet geleverd worden, liggen interne processen stil. Daarom is het goed dat je er bewust van bent dat je in een hoog dynamische omgeving werkt. Daarnaast heb je als trader uiteenlopende verantwoordelijkheden. Taken van een trader zijn bijvoorbeeld het bijhouden van een klantportfolio van het bedrijf. Het is misschien wel de belangrijkste taak van een trader om een groot en goed netwerk te creëren en te onderhouden. Sociale activiteiten bijwonen zijn voor een trader dan ook een must. Zo zijn ze regelmatig op gala’s en diners om potentiële klanten te ontmoeten.

En dan waar het allemaal om draait: handelen (traden dus). Het in- en verkopen staat centraal bij een trader. Markten in de gaten houden en nieuwe partijen met potentie benaderen, horen daar allemaal bij. Hoe meer kennis je van een bepaalde markt hebt, des te beter worden je resultaten. Zo kun je als trader eerder inspelen op trends en hiervan profiteren. Daarom geldt bij een trader: kennis is macht. 

Verdere aandachtsgebieden van een trader zijn:

 • Het sluiten van deals
 • Het onderhouden van marktkennis 
 • Het uitvoeren van data-analyses 
 • Het maken van in-depth marktrapporten

Welke soorten traders zijn er?

Bij elk beroep heb je junior tot senior posities en uiteraard vind je ook onder de traders ervaren krachten en jongere spelers die net komen kijken. We zoomen nu in op de international en financial traders. Deze twee zijn op hetzelfde fundament gebouwd: traden. Maar er zijn wel duidelijke verschillen.

International trader

Bij international traders, soms ook wel global traders genoemd, wordt er gehandeld op internationale (globale) basis. Daarom komt het vaak voor dat bij zulke posities wordt verwacht dat je vloeiend een tweede of zelfs derde taal spreekt. Als je werkt voor een bedrijf dat veel handelt met Duitsland – is er een grote kans dat er verwacht wordt dat je vloeiend Duits spreekt. Op die manier kunnen handelsrelaties soepel verlopen zonder taalbarrière. Check daarom, bij een internationaal trader positie, of deze goed aansluit op je talenkennis en kennis van de markt. Bij internationaal trader wordt er ook vaak van je verwacht dat je het geen probleem vindt om veel te reizen. Met deze baan ben je namelijk vaak te vinden op het vliegveld!

Financial trader

Financial traders zijn gefocust op financiële instrumenten. Ze handelen met aandelen, valutaparen, indexfondsen en cryptocurrencies. Hiermee proberen ze winst te maken. Na een beursdag maakt een financial trader de balans op. Hij rapporteert of hij winst of verlies heeft gemaakt die dag. Een financial trader kun je opsplitsen in twee soorten traders: de flow traders en sales traders. Flow traders kopen en verkopen voor de cliënten van een bedrijf. Terwijl sales traders meer een adviesgevende rol hebben. Deze sales traders nemen rechtstreeks instructies aan van cliënten en zijn een tussenpersoon van de cliënt en de markt.

Wat voor competenties bezit je als trader?

Wat voor soort trader je ook bent, je bezit in ieder geval de volgende competenties:

 • Sterke rekenvaardigheden;
 • Uitstekende sociale vaardigheden, zodat je goed je netwerk kunt uitbreiden en onderhouden;
 • Sterk uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal;
 • Zelfstandig denkvermogen en groot verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Veel kennis over de desbetreffende markt;
 • Goede alertheid, je bent bewust van dingen die om je heen en in de markt gebeuren;
 • Stressbestendig.

Uitstekende sociale vaardigheden zijn voor een trader dus onmisbaar. Zonder deze competentie is het voor een trader onmogelijk om zijn werk te doen, want de nodige connecties maak je niet zomaar. Zonder een netwerk sta je als trader met lege handen.

Hoe word je een trader?

Trader worden kan in principe iedereen. Er zijn geen specifieke opleidingen die van jou een trader maken. Maar als trader bezit je competenties die je niet zomaar kunt aanleren. Als je trader wil worden kan je wel bijvoorbeeld één van de volgende hbo- of wo-opleidingen volgen in de economics/business sector, die je een duwtje in de goede richting geven:

 • Sales en Accountmanagement (hbo) 
 • Commerciële Economie (hbo)
 • International Business (hbo of wo)
 • Economie en Bedrijfseconomie (wo)
 • International Finance (wo)

Deze opleidingen duren over het algemeen 3 à 4 jaar. Daarnaast kun je nog aanvullende cursussen, trainingen en opleidingen doen. Zo zijn er tig instanties die jou helpen met traden en het specialiseren in traden zodat je een succesvol trader kan worden.

Salaris trader

Wil je weten wat een trader salaris is en hoeveel je gaat verdienen als je als trader gaat werken?

Junior trader salaris

Heb je 0-2 jaar ervaring? Dan hoor je bij de junioren in je vakgebied. Het woord junior wordt ook wel eens vervangen door ‘trainee’ of ‘assistent’. Wanneer je aan de slag gaat als junior trader, kun je een salaris van ongeveer €2.455 verwachten. Afhankelijk van het type bedrijf en locatie.

Medior trader salaris

De term medior heeft wisselende grenzen per bedrijf. Bij het ene bedrijf ben je medior na 2 jaar werkervaring binnen trading, bij het andere bedrijf moet je minimaal 5 jaar relevante werkervaring opdoen om jezelf medior te noemen. Aangezien je binnen trading redelijk snel doorgroeit, gaan we uit van 2 tot 5 jaar relevante werkervaring als medior. Het salaris van een medior trader met 2 tot 5 jaar werkervaring ligt rond de €2.955.

Senior trader salaris

Als senior trader ben je een expert in je vakgebied. Je hebt dan ook al minimaal 5 jaar ervaring opgebouwd. Als senior verdien je daarom zo´n €4.230, afhankelijk van waar je woont. In de Randstad ligt het salaris hoger dan in de rest van het land. 

Gemiddeld salaris trader

Als trader kun je dus rekenen op een goed salaris, dat afhankelijk van het aantal jaren werkervaring tussen de €2.455 en €4.230 per maand ligt. Ook als freelancer kan je aan de slag als trader. Wat je exact verdient, is naast het aantal jaren ervaring ook afhankelijk van het type bedrijf waar je voor werkt. Bij grotere bedrijven en A-merken ligt het salaris hoger dan bij een organisatie waar trading een minder belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering. Ook worden sommige traders uitbetaald op basis van commissies of bonussen, daarom is het soms lastig in te schatten hoeveel een gemiddelde trader ongeveer verdient. Dat terzijde ben je wel verzekerd van een top salaris!

Werken als trader

Denk je dat je als trader aan de slag wil of heb je al enkele jaren ervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Check dan de trader vacatures of solliciteer direct op één van onze trader vacatures.

Trader vacatures